По около 30 млн. яйца се консумират средно по великденските празници в България, съобщи проф. Димитър Белоречков, председател на Съюза на птицевъдите в България, пише "Монитор".
Според него няма индикации за поскъпване на яйцата преди Възкресение. „Българските производители са подготвени и изкарват на пазара достатъчни количества“, поясни той. По думите му консумацията по празниците след Цветница от около 30 млн. яйца се покрива от производството в българските птицеферми за не повече от седмица.
"Няма опасност от дефицит даже ще има и за износ, категоричен е професорът.
„Партидите са спазарени от цял месец назад и цените са равномерни и няма изгледи за покачване на цените от страна на производителите“, уточни той.
Председателят на Съюза на птицевъдите в България поясни, че на година у нас се консумират по около 160 яйца на глава от населението, като в тази цифра не се включват яйчният прах, който се използва основно за производството на козунаци, сладкиши и други хранителни продукти. У нас от този продукт годишно се произвеждат 500-600 тона, като за 1 кг яйчен прах са необходими към 100 яйца.
На въпрос дали има рискове, ако яйцата се купят по-рано преди Великден, проф. Белоречков обясни, че трайността след снасянето им е 28 дни и то съхранявани на стайна температура до 18 градуса. „В хладилник издържат повече, но според изискванията яйцата не е необходимо да се съхраняват на студено“, добави той.
По данни на Съюза на птицевъдите в България родните производители на яйца продават част от продукцията си зад граница.
През миналата година са изнесени около 170 млн. яйца, като доставките за консумация са били основно за съседните страни Гърция и Румъния, а за преработка в яйчен прах - в Холандия.
През миналата седмица на едро яйцата поскъпнаха с 5,3% и средната им цена достигна 0.20 лв./бр., сочат данни от бюлетина на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ).