Започва процедурата по затварянето на домовете за деца лишени от родителски грижи (видео)

Novini.bg
share

Стартирахме кампания за дългосрочна помощ за затварянето на всички домове за деца лишени от родителски грижи в България. Стартираме план за действие, за това ще се направи оценка на тези деца. Когато стартирахме имахме над 7000 деца лишени от родителска грижа в различни институции, в момента са 600. Всички останали деца са намерили пътя си за развитие - осиновени или при приемни родители. Това заяви заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова  на пресконференцията за „Обществени нагласи към процеса на деинституционализация и предлаганите нови социални услуги в общността“.

"Децата вече живеят в повече грижи, приети са от съседите си, съучениците си и обществото. През тази година министерството ще започне преговори с Европейската комисия за следващия програмен период, за да продължи подкрепата към тази реформа", каза още тя. 

"Представяме резултатите от едно проучване, с проценти от нагласата за хората. Изследването, което сме направили е всеобхватно, но и с много субективни фактори. Изследвахме най-близката интеграционна среда на тези деца - как учениците, директорите и учителите ги приемат", допълни по темата управителят на социологическа агенция „Алфа Рисърч“ д-р Боряна Димитрова.

"92% от гражданите знаят за изградени нови институции близо до тях, 79% смятат, че деинституционализация на домовете е правилен ход за тези деца и обществото. Ще има увеличаване на персонала на тези институции, нови методи за справяне с проблемни деца, ще обучаваме по-добре персонала. Изолацията няма как да е част от интеграцията. Трябва да се търсят повече подходи", разкри д-р Димитрова.

"62% от хората са съгласни тези деца да живеят в квартала им, 44% биха приели да учат с децата им, 5% от гражданите отговарят, че биха станали приемни родители", завърши д-р Боряна Димитрова. 

Водещи новини

Още новини