Децата с тежки увреждания да се отглеждат в два хосписа, искат педиатри

  • 07 януари 2019 21:04

  • 898
  • 0
Децата с тежки увреждания да се отглеждат в два хосписа, искат педиатри
© pixabay

Педиатри настояват да се създадат два хосписа за деца с тежки увреждания. Единият да е в Северна, другият - в Южна България. Медиците искат и да не бъдат закривани домовете за медико-социални грижи във Варна, Бургас и Стара Загора, съобщи БНР.

Пред общественото радио проф. Радка Тинчева, (началник на отделението по клинична генетика) в Детскатата болница "Иван Митев" каза, че тези домове трябва да станат центрове за комплексни грижи.

"Става въпрос за деца, които са с тежки заболявания, хронични. Тези деца имат нужда да бъдат в специализирано медицинско заведение. Няма как да излязат от тези домове, както досега бяха наричани. Те би трябвало да останат в такива медицински заведения, където може да им бъде предлагана медицинска, а и психологическа помощ на родителите", смята проф. Тинчева.

Според нея децата с тежки увреждания трудно биха могли да се отглеждат в така наречените "центрове за настаняване от семеен тип". Има правилник за устройството на център за комплексно обслужване. Там е заложена палиативната грижа, там са заложени всички видове продължителна рехабилитация, долекуване.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
898 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини