Наличие на микропластмаса няма само в морската сол, но и в питейната вода, съобщи в сутрешния блок на Нова телевизия диетологът д-р Ипократис Пападимитракос.
„Има изследвания на немски пивовари от 2014-а година, които наблюдават почти във всички бири наличието на микропластмаси. Това не е нещо ново”, добави той.
„Пластмасата, която плува в моретата се разпада и по този начин влиза в солта, която се взима от морската вода”, обясни Пападимитракос.
Диетологът поясни обаче, че препоръчителната дневна доза за сол е 3 грама, а количеството микропластмаса е минимално. „Пластмасата идва отвсякъде – питейната вода, бирата, въздуха, така че това е нещо старо, не е нещо ново, но не и толкова старо, за да имаме сериозни статистически наблюдения как се отразява върху здравето на хората”, уточни той.
Диетологът препоръча да се редуцира приемът на сол.