БСП да бори капитализЪма!? Да бе, да...

булфото/архив/
share

Скандалният бизнесмен от БСП Бенчо Бенчев, който бе задържан като „ятак” на Митьо Очите преди близо два месеца, е „санкциониран” с другарско потупване по рамото от своите. Вече няма да е зам.-председател на общинския съвет в Бургас, но пък ще си ползва благинките на местната власт като редови градски избраник.

„БСП отстрани Бенчо Бенчев от поста зам.-председател на Общинския съвет в Бургас. Бизнесменът, който бе задържан в хотел в Турция с издирвания като наркобос Димитър Желязков – Очите, остава независим общински съветник”, съобщават медии.

Чудесно! Ето така червената опозиция бори капитализЪма, като казваше Тато, незаконността, корупцията, престъпленията и т.н. бичове на съвременността ни – с дружеско и лицемерно порицание пред строя за замазване на очи.

В действителност нормалният човек недоумява защо Бенчев, трябва да остава общински съветник след този шумен скандал? И какво точно означава „независим” депутат или общински съветник?! Всички тези избранници влизат в съответната институция под шапката на някоя партия, но като не им изнася си вдигат капите и сами се титулуват като „независими”.

Този порочен модел на политическо номадство от години създава проблеми в публичното пространство. Онези, които излизат от партията, чрез която са избрани, стават уж независими, но продължават да се ползват и да са в зависимост от парите на партийните субсидии.

Темата е дълга и многократно обсъждана, без да са постигнати конкретни и най-вече коректни към избирателя резултати. Не по-малко порочен е начинът за издигане на кандидати като Бенчо Бенчев от гражданската квота на БСП. Това показва, че уж лявата партия не се гнуси от милионерите, но предпочита да ги слага в сателитните списъци, за да може да се освободи от тях при първата им неволна издънка. Свикнахме сякаш със скандалите, които периодично разтрисат соцпартията – преди Бенчо, чийто бизнес си е съвсем легален и с платени данъци, кавгите бяха с друг крупен богаташ от баш редиците на над стогодишната партия - Георги Гергов. Левите не се гнусят от парите на милионерите и въобще на заможните в своите редици. Може би смятат, че като залагат на богати и като Мартин Захариев, Петър Корумбашев, Петър Кънев и т.н. ще преборят по-успешно „гадните капиталисти и несправедливия капитализъм”?!

Но тук думата е за друго – кого ще представлява вече в общинския съвет на един от водещите градове в държавата Бенчо Бенчев? БСП са го вкарали там, защо сега не го изкараха окончателно, за да измият поне част от срама, който сами си залепиха от лакомия. Някак съвсем не е по социалистически точно партията на Корнелия Нинова да се възползва от древния принцип на римския император Веспасиан - „Парите не миришат”... .

Водещи новини

Още новини