СДС: Шефката на НЗОК прибрала 30 000 лв бонус! Нели Нешева отрича

share

Директорът на Националната здравноосигурителна каса Нели Нешева и нейният заместник Марияна Василева са си раздали бонуси за над 50 000 лева, обявиха от СДС.

Според документи, с които партията разполага, Нешева и Василева са се възползвали от възможността да си определят допълнителни възнаграждения за 2011 г. в размер на 1.5% от събраните глоби от Националната здравно осигурителна каса, които надвишават 2 млн. лева. Така Нешева си е разписала бонус от над 30 000 лева, а Василева от 22 000 лева.

СДС изнесоха информация, според която здравната каса и Министерство на здравеопазването са раздали бонуси за близо 10 млн. лева през изминалата година.

Значителна част от министерствата пък отказват да дадат информация за методиката и размера на раздаваните допълнителни възнаграждения с аргумента, че това е лична информация.

"Неморално е във време на икономическа криза и време, в което премиерът и членове на кабинета отправят апели за всякакъв вид икономии, под масата министерствата и шефовете на ведомствата да си раздават такива средства", коментира депутатът от СДС Димо Гяуров.

За БНР Нешева обаче обясни, че съществуват два начина за разпределение на средствата, които са над заплатата на служителите. Единият е до 25% от събраните суми от глоби и санкции, другият е от икономия на работна заплата от незаети щатове.

От икономия на работна заплата аз не съм получила нито стотинка, тъй като съм с договор за управление. 30 000 лева е сума, която никога не съм получавала, заяви д-р Нели Нешева.

В официално прессъобщение от НЗОК обявиха, че здравната каса е изплатила възнаграждения на своите 2 700 служители, извън основните им трудови договори през 2011 г., въз основа на текстове от Закона за здравното осигуряване.

Средствата били разпределени по методика, която е изработена и одобрена с участието на представители на синдикалните организации в НЗОК.

Водещи новини

Още новини