Страхил Ангелов: БСП обича богатите софри

булфото/архив/
share

Той е бивш депутат от БСП, който доброволно напусна партията преди 3 години, заради „натрупани разочарования”. На 41 години е, завършил е „Международни отношения”, владее 4 езика, има свой бизнес. По-късно се включи в движението „Напред, България”, което бе замислено и регистрирано през 1994 година от покойния проф. Иван Славков, доразвито от сина му Тодор Славков, внук на починалия преди 20 години партиен и държавен ръководител Тодор Живков.

- Г-н Ангелов, странно ли ви беше, учудихте ли се, че общински съветник от квотата на БСП и бивш депутат от ДПС бяха уличени във връзки с издирван от органите на реда и с тежки обвинения човек?

- Не съм учуден и изненадан. Това е отражение на факта, че отдавна политическият елит е свързан с криминогенна-олигархична върхушка у нас. И не касае само този Бенчо Бенев, когото аз не познавам, а включва много по-широк кръг, да не кажа целия олигархичен и политически свят.

- Кога започна срастването на партиите с подобни структури?

- От 1990 година започна този процес. Тогава номенклатурата на БКП започна да гради българският капитализъм. Тогава бяха назначени бг капиталистите, които придобиха държавни активи и впоследствие някои продадоха за скрап и изиграха на рулетка. Политическа воля за стопирането на тези вредни процеси нямаше, защото участниците в него не желаеха да спират. Те не искат и сега. Сегашният „герой” Митьо Очите вероятно също е човек със солидни фиансови възможности и кой знае колко политици е оплел в мрежите си през годините.

- Защо партията на бедните, социално онеправданите и т.н. - БСП не се разграничи категорично от тези процеси през изминалите години?

- Е, как защо! Много от тези хора са преминали през редиците на БСП. Тази партия не е по-различна от всички останали. Ръководителите на соцпартията - не само тази жена, която е в момента, а и в годините назад, никога не са защитавали работниците. Винаги са сядали на едни маси с банкери примерно, защото не обичат работниците, смятат трапезите им за постни, пък те обичат по-богати софри.

- Пак в контекста на сегашния скандал – има ли смисъл от законови ограничения в даренията на партиите, щом не могат да докажат никакви дарения?

- Това са пълни глупости и прах в очите на хората. В България има много закони, но никой не желае да ги прилага.

- Какво е нужно, за да се сложи ред в хаоса?

- Дълбоки социално-икономически трансформации. Но няма да ги направят онези, които създадоха тези проблеми и хаос. Наивно е да смятаме обатното. Тези хора продължават да си се въртят в политическото пространство и да лансират свои удобни протежета, производни и т.н.

- Смятате ли, че има носталгия по управлението на Тодор Живков, който почина на вчерашната дата преди 20 години?

- Аз лично помня детството си като  много спокойно и щастливо. Онази държава беше истинска, със всички необходими реквизити, със солидни институции. Днес приличаме на колония на колонията. Примерно тогава нямаше как да се случи това безобразие, което коментирахме с вас – зам.-председател на общински съвет да предостави любезно стаята си на издирван от полицията. Иначе бих обобщил – много хора изпитват носталгия по управлението на Живков и то с основание. 20 години са досатъчно време да се оцени какво направихме, какъв тип демокрация създадохме – най-добрата, която може да се купи с пари.

 

Водещи новини

Още новини