Мирослав Найденов: Прасетата трябва да имат душове и играчки в кочината

Булфото
share

„Спекулациите, че ще бъдат убити стотици хиляди прасета, защото фермите не отговарят на изискванията, не са истина“, каза пред БТВ Мирослав Найденов, министър на земеделието и храните. Срокът за изпълнението на условията е до края на годината.

„Не е толкова трагично положението. По голяма част от фермите отговарят на тези условия, а другата част имат стратегия как да ги изпълнят“, каза Найденов.

От 2013 г. в българските помещения за отглеждане на прасета трябва да има душове, за да се къпят редовно животните, и климатици, за да им е топло зимата и хладно – лятото, да имат чесалки и играчки. Това предвижда евродирективата за хуманно отношение към животните.

„Трябва да има играчки, за да могат прасетата да си играят с тях и да се избегне канибализъм“, уточни Найденов и допълни, че министерството е отделило 50 млн. лв., за да може сектора да е конкурентоспособен.

Прасетата у нас са около 800 хил. „Опитваме се да създадем условия и секторът да се върне на нивата от преди 1989 г. - да започнем да изнасяме, а не да внасяме свинско меси“, допълни министърът.

Относно проблема с дърва за огрев, които е трудно да се намерят в момента, а ако успееш цената е 100 лв., Мирослав Найденов каза, че качат 42% от продажбата на дървесина на стоковата борса. Според него спекулации е цената има, след като само за дни тя е скочила драстично. „За да не се случва това качваме продажбата и на борсата“, категоричен беше той. Освен това той е разпоредил да се извадят дървата от резерва и да се насочат към бедстващите райони. „Имаме запаси, но те не са безкрайни“, допълни Найденов.

Водещи новини

Още новини