Трайков: ACTA няма да доведе до затваряне на сайтове

share

Търговското споразумение за борба с фалшифицирането (АСТА) не ограничава свободата в интернет и няма да доведе до закриване на сайтове.

Това заяви Трайчо Трайков, министър на икономиката, енергетиката и туризма, на изслушването в парламента за Търговското споразумение за борба с фалшифицирането (АСТА), между Европейския съюз и неговите държави-членки.


Поради наличие на клаузи които засягат наказателно-правни аспекти, АСТА трябва да се ратифицира и от самите дръжави-членки. „В много обществени кръгове възникнаха въпроси. В момента страните от Европейския съюз губят повече от 8 милиарда евро годишно, заради откраднати стоки. Принципно АСТА трябва да е в интерес и на българските производители”, поясни Трайков.

По думите му, АСТА не нарушава гражданските права и свободи.

„Целта на АСТА е да се бори с мащабната нелегална дейност. Има редица текстове, в които пише, че гражданските права и свободи следва да са неприкосновени. АСТА не ограничава свободата в интернет няма да доведе до закриване на сайтове. Навсякъде ще се използва интернет информацията, както досега”, категоричен бе министър Трайчо Трайков. Нарушаването на авторски права е забранено както в България, така и в ЕС.

„АСТА не налага промени, не задължава интернет доставчиците да филтрират съдържанието на техните потребители. Според оценката на Европейската комисия, АСТА не налага промени в законодателството на Европейския съюз. Направена е поредица от стъпки, пътят до която започва още през 2007 г.”, уточни Трайков. Предстоят срещи и обсъждания с възможно най-много заинтересовани страни.

„България има възможност да отхвърли споразумението. Надявам се, при такъв сценарий, да го направи обосновано, за да не навреди на икономическите и външно-търговските отношения на страната”, допълни министър Трайков.

Водещи новини

Още новини