Как влияе на организма некачествената храна?

БНТ
share

Агенцията на храните започна засилено проверки в магазините за агнешкото, яйцата, козунаците и всички продукти, които купуват потребителите тези дни. Консумирането на различни продукти и голямо количество води до натрупването на големи количества Е-та в организма и вреди на здравето. Трябва да се притесняваме от всеки продукт, който има прекалено дълга годност. Това каза в сутрешния блок на БНТ д-р Цветанка Терзиева.

Въпросът е какво разбираме под некачествена храна. Това, което беше известно в миналото, в днешно време отстъпва на заден план, защото има много строги контролни органи и дори да се случва, е много рядко. Това, което в момента ни застрашава е качеството по отношение на допълнителни химически вещества, които се съдържат в храните, известни като Е-та. Те представляват емулгатори, овкусители, оцветители - всичко, което би могло да удължи живота на един продукт и да го остави в едно такова състояние, че да привлича купувача и да придаде вкус, който ни харесва и въпреки това продуктът да не е полезен и вреден в определени случаи. С това продуктът да ни хареса. Трябва да се притесняваме от всеки продукт, който има прекалено дълга годност. Минимални количества консерванти в този продукт не са вредни, но когато консумираме различни продукти и голямо количество с тези Е-та, те се натрупват в организма и стават вече вредни, заяви д-р Терзиева.
 

Водещи новини

Още новини