Пенсионират 35 електрички

Булфото
share

35 електрички на възраст от 40 години спира от движение БДЖ. До 10 дни ще бъдат пратени за брак 15 от тях.

Пенсионирането им се наложи, след като мотриса от серия 32 остана без спирачки, друга от тази серия, пък замръзна на пътя. За няколко дни три мотриси аварираха и изоставиха пътниците си.

"Не можем да си играем с безопасността, те са морално остарели, амортизирани и дори не си струва да бъдат ремонтирани", каза шефът на пътническите превози Георги Иванов. Тези електрички обслужват най-вече крайградските зони около София, Пловдив и Горна Оряховица.

Останалите 20 електромотрисни влака ще бъдат пенсионирани поетапно, но все пак бързо, защото експлоатирането им е опасно.

Някои от старите електрички ще бъдат заменени с новите "Дезиро" на "Сименс", за които БДЖ не плаща кредита към KfW и за които Германия бе заплашила в края на миналата година да си ги прибере. За други линии ще се правят нови състави от локомотив и вагони.

Заради недостиг на електромотрисни влакове ще се наложи и съкращаване на курсове по определени маршрути. Това ще доведе до ново сътресение и недоволство сред пътниците на БДЖ, признават от компанията.

В момента две работни групи правят анализи кое да бъде съкращавано, за да не бъдат големи сътресенията, каза Иванов.

Водещи новини

Още новини