Стотици се събраха заради полк. Борис Дрангов, "защото е сладко да се мре за България“ (снимки+

novini.bg
share

Стотици български граждани присъстваха на освещаването на паметника на полковник Борис Дрангов в двора на Военна академия „Г.С.Раковски“.  Събитието събра и държавници, които отдадоха почит пред подвига на великия българин, предаде репортер на novini.bg.

Тържествени слова произнесоха президентът Румен Радев, председателят на НС Цвета Караянчева, министърът на отбраната Красимир Каракачанов, Йорданка Фандъкова, кмет на София и внукът на полк. Дрангов – свещеник Дрангов.

Караянчева обясни, че Дрангов ни учи да обичаме България. „Той ни е необходим, за да ни даде национални идеали, заради които си заслужава да живеем и да умрем“, заяви тя.

Цвета Караянчева поднесе гилза с пръст от паметника на полк. Борис Дрангов от село Дрангово, област Кърджали и призова да бъде донесена пръст от паметниците и в останалите села, кръстени на полковника.

Снимка: Novini.bg

Президентът Румен Радев подчерта, че полк. Дрангов е блестящ стратег и пълководец. „Неговото дело се превръща в еталон за родолюбие, храброст и мъжественост. Той е олицетворение на силния и непреклонен дух на българите“, заяви държавният глава.
Радев подчерта, че той е вдъхновявал своите войници с думите: „В смъртта няма нищо страшно, защото е сладко да се мре за България“.

Снимка: Novini.bg

Водещи новини

Още новини