135 лица от Бургаско са подали заявления за детегледачи

pixabay
share

135 лица от област Бургас са подали заявления за детегледачи. Това каза пред журналисти Пенка Кирилова, директор на Дирекция „Регионална служба по заетостта” – Бургас.

Кирилова доппълни, че продължава приемането на документи на кандидатите за детегледачи. "Желаещите могат да подават заявления на хартиен носител лично във всички Бюра по труда в страната. Приемът на заявления от родители е приключил на 30 октомври 2017 година. Към момента всички подадени заявления са разгледани".

За региона на Дирекция „Регионална служба по заетостта“ - Бургас са приети и оценени 198 от родителите, от които 128 за област Бургас. Безработните и неактивните лица, които искат да предоставят грижа за деца от 0 до 5 години, са 260 за региона, от които 135 са от област Бургас.

„До края на януари очакваме да бъдат сключени първите трудови договори с детегледачи. Има интерес. Приключили сме с оценката“, каза още Кирилова.

Наемането на детегледачи е по проект „Родители в заетост“ по ОП „Развитие на човешките ресурси“ 2014 - 2020 година. Целта е осигуряване на по-добро съвместяване на професионалния с личния живот на родителите с малки деца и предоставяне на заетост на безработни лица. Грижата за децата от 0 до 5 години на заети или безработни родители приоритетно ще бъде предоставяна за самотни родители, многодетни семейства, членове на семейства на социално подпомагане и други уязвими групи. Родителите имат право сами да изберат лицето, което да полага грижи за тяхното дете.

Наличието на родствена връзка между родители и детегледача не е пречка за участие в проекта. Работодател е Агенцията по заетостта. детегледачите се наемат на трудов договор за период не по-дълъг от 18 месеца или до навършването на 5- годишна възраст на детето. Заплащането е в размер на минималната работна заплата за страната.

Водещи новини

Още новини