50 общини без нито една бензиностанция от голяма верига

share

В 50 общини няма нито една бензиностанция на голяма верига, стана ясно в началото на среща на лидера на БСП Сергей Станишев с членове на Управителния съвет на Националното сдружение на малки и средни бензиностанции и газстанции в България.

Станишев заяви, че разходът за поставяне на нивомери за представителите на малкия и среден бизнес е много висок – от порядъка на 16 000 – 20 000 лева според различни оценки.

Според него, може да се стигне до закриване на много бензиностанции, а това ще доведе и до загуба на работни места.

Крайният ефект от този подход фискално няма да доведе до някакви драстични подобрения, а на картата са първо обслужването на хора в 50 общини, където няма нито една голяма бензиностанция на тези вериги, второ, 10 000 работни места, които могат да бъдат загубени и трето – като краен ефект смазване на малкия и среден бизнес в тази област в полза на големите, каза Сергей Станишев.

Усилието от гледна точка на държавния интерес не си заслужава толкова много, а реално погледнато се създава голям проблем и по-правилното би било като че ли да се концентрира контролът от страна на държавата върху големите производители и вносители, посочи той.
В България има средно около 8 млн. зареждания на месец. Кой от НАП ще следи 8 милиона зареждания, попита Станишев.

Според лидерът на БСП, съпоставяйки вноса и производството и данните, които всяка бензиностанция предоставя на НАП, е по-добре да се прави риск анализ, ако се вижда несъответствие и да се предприемат проверки и контрол.

Водещи новини

Още новини