Владислав Горанов става вицепремиер, ще следи икономиката

novini.bg
share

Вицепремиер, наблюдаващ икономическите министерства. Този пост се коментира да поеме бъдещият финансов министър Владислав Горанов. Освен ковчежник на държавата, Горанов се очаква да следи и развитието на икономиката и ръста на държавата, тъй като е признат от ГЕРБ и Обединените патриоти в тази сфера, научи "Стандарт" след последния за уикенда кръг преговори за съставяне на правителство. "Постове в него, както и тези по министерства все още са обект на повече приказки и по-малко решения", твърдят от ГЕРБ.

От най-голямата партия обясниха още, че трима са преговарящите от тяхна страна, които ще готвят коалиция с "Обединените патриоти". Става дума за Владислав Горанов, Цветан Цветанов и Делян Добрев. От страната на Патриотите преговарят лидерите, а в разговорите се опитват да се включат и хора на лидера на "Воля" Веселин Марешки, пояснява още "Стандарт" в днешния си брой.

Според преговорите, водени досега, следващото правителство на страната ни ще е между ГЕРБ и "Обединените патриоти", научи още "Стандарт". Партията на Веселин Марешки - "Воля", може да даде подкрепата на 12-те си депутати в парламента. В замяна на това хората на Марешки искат да получат замминистерски постове или пък шефски места на някои от държавните агенции. Не е ясно обаче дали партията на бизнесмена ще бъде одобрена за участие в бъдещата коалиция.

Разговорите между Борисов и тримата лидери в коалицията "Обединени патриоти" продължават и през настоящата седмица.

Четири министерства са поискали и може да получат "Обединени патриоти". Според информациите до момента има вероятност Патриотите да поемат отбраната, енергетиката, културата и туризма. За енергетиката желание е изявил Валери Симеонов, а за отбраната - Красимир Каракачанов. За културата от Патриотите пък се спряга името на Славчо Атанасов, а за туризма име до момента няма. В преговорите Патриотите са поискали и ресорите "транспорт" и "околна среда", но лидерът на ГЕРБ е бил категоричен, че ще ги запази. На тези постове Борисов изпраща министрите си отличници, които успяха да съберат и солидна подкрепа като водачи на листи. Така бившият транспортен министър Ивайло Московски отново ще се върне на мястото си, като такава ще е съдбата и на ексминистъра на околната среда и водите Ивелина Василева. Нови-стари министри ще са и Лиляна Павлова, която отново поема регионалното развитие, както и Владислав Горанов - финансите. Очаква се обаче той да бъде и вицепремиер, който ще наблюдава икономическите министерства. Вицепремиерски пост се пази и за Томислав Дончев, който по всяка вероятност отново ще отговаря за европейските средства, но този път и за председателството на ЕС у нас.

Бойко Борисов пък е бил категоричен, че няма да даде на коалиционен партньор здравеопазването и образованието, увериха още източниците на "Стандарт". За нов здравен министър се обсъжда името на бившия шеф на здравна комисия в 43-тия парламента Даниела Дариткова. Образованието пък може да отиде в ръцете на Милена Дамянова - шеф на образователната комисия в предишния парламент.

Водещи новини

Още новини