Пациентски организации са потресени от позицията на Църквата срещу метода ин витро

share

Изключително остри реакции предизвика позицията на Българската православна църква срещу ин витрото и сурогатното майчинство. Повод за официалното становище е предстоящото разглеждане на второ четене на закона за сурогатното майчинсто.

Църквата се обявява против метода, защото бил в явно противоречие с православното разбиране за произхода на живота. В позицията на църквата казва, че бездетните семейства, вместо да се задоволят с това, което имат, се унижават взаимно като експериментират с различни методи. Църквата свързва репродуктивните проблеми с упадъка на духовността и нравствеността на модерния човек.
Светият синод призовава бездетните семейства, вместо да се подлагат на лечение, да се примирят и да насочат вниманието си към изоставени деца. Църквата призовава и държавата в лицето на парламента да не приема богопротивни закони като този за сурогатното майчинство.

През миналата година чрез метода "ин витро" са родени 700 бебета
. Финансираните двойки с 15 милиона лева от фонда за репродуктивни проблеми са 3 395.

Представители на пациентските организации са потресени от позицията на църквата, предаде BTV. „Ние сме огорчени и изненадани от странното поведение на Българската православна църква, някакви интереси ли са намесени, не знам, нямам думи. Църквата е закостеняла организация, която не прави нито приюти, нито училища...”, възмущава се Пенка Георгиева.

За православните философи зачеването ин витро и сурогатното майчинство са неморални методи, за църквата - направо богопротивни.

„Може би Светият синод е решил да обедини тези проблеми в едно цяло, а те не са от един порядък, сурогатното майчинство си има тъмни страни, а ин витрото не е свързано с такива тежки морални проблеми като сурогатното майчинство. Това е още един начин за експлоатация на жената”, смята Андрей Романов.

Родените благодарение на екипа на д-р Стаменов близо две хиляди деца обаче, въобще не изглеждат богопротивни.

„Хората, които идват при нас са силно вярващи, това може да се нарече едни шамар в тяхното лице. Мисля, че най-ужасното нещо е да отнемеш надеждата”, казва д-р Георги Стаменов.

Близо 30 български интелектуалци вече се обявиха в защита на православната църква.

„Ние възразяваме срещу опита да се подрие авторитета на църквата”, категоричен бе Иван Гранитски.

Свещеници отказаха да коментират позицията на началниците си, но обясниха, че в църковната йерархия няма как да не я подкрепят.

Законът за сурогатното майчинство предстои да се гледа на второ четене в парламента. Тази процедура е забранена в Германия Австрия, Англия, Швейцария, а е разрешена в Индия, Русия и Украйна.

Ще бъде ли приет окончателно законопроектът у нас, предстои да разберем.

Водещи новини

Още новини