Омбудсманът организира среща по проблемите на велосипедистите

Булфото (архив)
share

Омбудсманът Мая Манолова организира утре в сградата на институцията работна среща, на която ще бъдат обсъдени предложения за законови промени и спешни мерки за осигуряване на безопасна среда и условия за любителите велосипедисти, както и за професионално практикуващите колоездене, съобщиха от институцията на обществения защитник.

Повод за срещата е сигналът до омбудсмана от членовете на клуб "Велосипеди" след трагичния инцидент, при който загина един от най-добрите български колоездачи у нас - Мартин Гачев. Той беше пометен от ТИР на главен път 1-8. Колоездачите настояват за разумно поведение от всеки шофьор и прилагане цялата строгост на закона от страна на органите, отговорни за спазването му.

Поканени да участват в срещата са МВР, МРРБ, Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Министерството на младежта и спорта, МОН, Министерството на туризма, КАТ, Българският колоездачен съюз, Изпълнителната агенция "Автомобилна администрация", Националната спортна база, Столичната община, сдружения на колоездачи.

През 2015 г. у нас са станали 428 произшествия с колоездачи. При тях 410 души са били ранени, а 29 са загинали. През 2016 г. катастрофите с велосипедисти са 394, загиналите - 33, а ранените - 369 души.

Водещи новини

Още новини