СЕМ се скара на БТВ - подбуждали подпалвачите на коли

share

Когато отразява криминални явления, дълг на журналистиката е, освен да реализира правото на зрителите да знаят в дълбочина за тях, и да съдейства за предотвратяването и разкриването им.

Това се посочва в писмо на Съвета на електронни медии (СЕМ) до БТВ във връзка с получени сигнали в СЕМ за излъчени материали с проблемно програмно съдържание по повод на репортажи и журналистически анализи за събитията, свързани със серията автомобилни палежи и по-конкретно „bTV репортерите“ – „Пиромания“ (17. 12. 2011 г.).

Като например: „кадрите бяха изключителен стимулатор за подпалвачите...за мен това беше чист наръчник как да подпалим автомобил“; „видео-урок за хората с лабилна психика и подрастващото ни поколение“; „вече е късно, защото информацията отиде до хора, които биха се възползвали от нея“; „журналистиката е в полза на обществото, а в случая вреди“. Съветът на своето редовно заседание разгледа казуса. Журналистическото разследване за зачестилите палежи на автомобили на „bTV репортерите“ – „Пиромания“ (17. 12. 2011 г.) следва поредица от материали по темата в отговор на засиления обществен интерес, в повечето от които личи загриженост за възможните предпазни мерки срещу маниакалните действия на подпалвачите, желание за сътрудничество с полицията и подкрепа към гражданската самоорганизация срещу подобни действия, се казва в писмото.

„Заедно с това обаче части от цитираното предаване преминават деликатната граница между информирането за едно опасно разрастващо се явление и рискът начинът, по който се информира за него, да окуражи и обслужи възпроизвеждането му. Макар да няма пряка законова разпоредба, професионално очевидно е, че, когато отразява криминални явления, дълг на журналистиката е, освен да реализира правото на зрителите да знаят в дълбочина за тях, и да съдейства за предотвратяването и разкриването им. Тенденцията, ако процесът не бъде овладян да доведе до групова психоза, прави още по-ключова ролята на медиите в случая.

Съветът за електронни медии не би допуснал намеса в програмната политика на никоя медиа, но се обръщаме към вас, заради влиянието, което имате върху общественото мнение в страната и осланяйки се на социалната отговорност, която bTV неведнъж е проявявала в кризисни ситуации.

Независимо от конкретния повод, напомнянето на СЕМ се отнася и до останалите медии, които отразяват темата, и се изправят пред същия проблем”, пише в писмото на СЕМ.

Водещи новини

Още новини