Вижте как ще бъде отбелязана Независимостта на България във Велико Търново

Булфото
share

Във Велико Търново тържествено ще бъдат чествани 108 години от обявяването на Независимостта на България.

Денят ще започне с празнична литургия в църквата "Св. 40 мъченици". Пред храма ще бъдат осветени бойното знаме на НВУ "Васил Левски" и знамената на български институции.

Участниците в празника ще поднесат цветя пред Пирамидата на Независимостта на хълма "Царевец", където на 22 септември 1908 г. е бил прочетен Манифестът на Независимостта от цар Фердинанд.

По традиция ще се състои празнично шествие, в което ще участват военни духови оркестри от България, Македония и Гърция.
В рамките на тържествата ще се състои официалното откриване на реставрираната крепост "Трапезица" от 15.00 часа. Ще присъстват представители на изпълнителната и местната власт.

От 16.00 ч. в музея "Възраждане и учредително събрание" ще се състои церемония, на която Мехрибан Алиева, президент на фондацията "Гейдар Алиев", ще бъде удостоена със званието "Почетен гражданин на Велико Търново" и с титлата "Доктор хонорис кауза" на Великотърновския университет.

Тя ще получи отличията заради дарението на фондацията в размер на 1,2 милиона евро, с които е реставрирана и социализирана крепостта "Трапезица".

Празничният ден ще завърши с тържествена заря-проверка и с аудио-визуален спектакъл "Царевград Търнов - звук и светлина".

Водещи новини

Още новини