Днес имен ден празнуват няколко златни имена

  • 18 октомври 2016 08:16

  • 15975
  • 1
Днес имен ден празнуват няколко златни имена
©

Според легендата тя била българска и гръцка светица и великомъченица, живяла през 18 век по време на османското робство в България. Родила се в бедно семейство в село Слатина (в превод на гръцки език Хриси), Мъгленско. Злата имала още три сестри. Още от малка се проличала нейната рядка красота, смиреност, благочестивост и чистата, твърда и непоклатима вяра в Господ. Рядката хубост на девойката ѝ донесла големи изпитания и станала повод да понесе изпитания на велика мъченица.

Според житието на светицата млад турчин я издебнал и отвлякъл. Поискал от нея да се отрече от вярата си и да се ожени за него. Но тя не склонила да се отрече от християнската вяра.

Турците дълго и безмилостно я изтезавали, а след това я обесили и насекли тялото ѝ на късове. Пречистена в огъня на страданията, Злата Мъгленска предала душата си на Бога на 18 октомври 1795 година.

Българската православна църква почитат паметта ѝ на 18 октомври всяка година.

Цариградската патриаршия както и Гръцката православна църква, Сръбската, Руската, Македонската и други я честват на 13 октомври, както е записано в основния източник на житието ѝ „Нов мартирологий“ на преп. Никодим Светогорец.

На някои от иконите си Светицата е изографисана в народна носия. През 2009 г. по идея на историка Пламен Павлов Св. Злата Мъгленска е избрана за небесна застъпница на българките в чужбина.

На днешния ден своя имен ден празнуват всички с имената Злата, Златка, Златина, Златинка, Златко, Златан, Златомир, Златимир, Златозария, Лука, Лукан.

Последвайте канала на

Десислава Станева
15975 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Момо

2016.10.18 | 11:53

1
Милите турци, как добре се отнасяли с БЪЛГАРИТЕ. Трябва да го има в учебниците.Какъв мир , любов и разбирателство е било.

Добави коментар

Водещи новини