БАБХ не откри атропин в проби от гъби, яхния и подправки

share

Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) не откри атропин в пробите от гъби, яхния и подправки, след натравянето на семейство.

Случаят е от месец юни.

Изследвани са били общо 8 проби в лаборатория в Европейския съюз за наличие на алкалоида, в това число една проба гъби от търговския обект на голяма търговска веригата в София, проба от гъби, взета от централния склад на веригата и на гъби, взети от препакетиращото предприятие. Изследвана е и проба от гъби, взета от дома на пострадалото семейство, проба от готовото ястие, което са консумирали хората, както и проба от брашното, черният и червеният пипер, използвани за приготвянето и.

Всички проби са отрицателни за наличие на алкалоида, което дава основания да се смята, че в случая не се касае за хранително отравяне.

Водещи новини

Още новини