Пишман гъбари пълнят варненската токсикология

  • 16 ноември 2016 08:01

  • 4104
  • 0
Пишман гъбари пълнят варненската токсикология
©

Дузина пишман гъбари, натровени след консумация на диворастящи гъби, са преминали лечение през последните няколко седмици в Клиниката по токсикология към Военноморската болница във Варна.

За късмет, тази есен в морската столица още не е имало фатални случаи, заради консумацията на отровни двойници на печурка, манатарка и другите ядливи видове, съобщи шефката на клиниката, доц. д-р Снежа Златева, пише "Монитор".

Повечето от пациентите, стигнали до болнично лечение заради натравяне, са жени на средна възраст, коментира тя. Сред пострадалите обаче имало и опитни гъбари и хора, които са си купили гъби, набрани в гората от други хора. В момента времето е топло, влажно и благоприятно за растежа на гъбите, затова случаите на натровени с тях нарастват лавинообразно, коментира още доц. Златева. Тя призова варненци да бъдат внимателни и да слагат на трапезата си само проверени продукти, купени от пазара или от магазина.

Според токсиколога, много опасни за здравето са младите гъби-двойници, които приличат на ядливите видове, но всъщност са отровни и могат да доведат до необратими увреждания на организма. И четвъртина от фалоидна гъба, попаднала в ястие, може да бъде фатална, предупреди спецуиалистът.

Всеки, който получи след консумация на гъби симптоми като гадене, повръщане и диария, трябва да потърси спешно лекарска помощ. Доц. Златева припомни, че преди време е имало случаи, когато лекарите от варненската токсикология са лекували деца в тежко състояние, на които по-възрастни техни близки са давали да опитат храна от диворастящи гъби.

Последвайте канала на

Novini.bg
4104 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини