Социалното министерство с нови инициативи за бъдещите майки и хората с увреждания (видео)

share

На пресконференция в социалното министерство Зорница Русинова представи мерки, с които да бъдат подпомогнати хора от рискови групи. Ще бъдат предоставени 2 млн. лева за подобряване на достъпната среда за хора с увреждания. Всички общини, областни управи и публични сгради ще могат да кандидатстват като представят проект за изграждането на достъпна среда за трудноподвижни хора, предаде репортер на Novini.bg.

Проектите, по които ще се работи, могат да варират между 30 и 170 хиляди лева в зависимост от изграждащата инфраструктура. Ще бъде поискано съфинансиране от 5%.

Министър Русинова обясни, че ще бъдат отпуснати средства за създаване на детски кътове и занимални на работното място, за да има по-добра съвместимост между личния и професионалния живот на майката. Проектите ще бъдат за сумата между 20 и 70 хиляди лева.

В занималните трябва да работи квалифициран персонал, обясни още тя.

Социалното министерство осигурява средства за детски лагери на децата, лишени от родителски грижи. 325 деца ще могат да посетят планински или морски лагери. Като 53 възпитатели ще придружават децата и ще бъдат отпуснати 100 000 лева. Министерството се ангажира още да стимулира работещите майки до навършване 1 година на детето и те да получават 50% от майчинството си.

Относно последния инцидент в Дома за деца в Шумен, министър Русинова бе категорична, че не е допустимо да има агресия в домовете, сезирани са компетентните органи и са насрочени медицински експертизи, които да установят имало ли е насилие или не над децата.

Водещи новини

Още новини