„Кладенецът на отчаянието“ - един от най-зловещите експерименти в историята

  • 28 юли 2016 20:51

  • 42015
  • 2
„Кладенецът на отчаянието“ - един от най-зловещите експерименти в историята
© Getty Images/Guliver

Противоречивият експериментатор д-р Хари Харлоу става известен най-вече заради неетичните си експерименти с маймуни. Той изследвал поведението на малки маймунки от вида макак резус, които били насилствено отделени от майките си, припомня Дарик.

Един от експериментите му включвал затварянето на бебето в клетка заедно с макет на маймуна, обсипан с метални шипове, но държащ шише с храна. Имало и още един макет на майка - гумен и покрит с хавлия, при който обаче нямало храна. Харлоу искал да провери при кой от двата макета маймуните ще прекарат повече време. Оказало се, че повечето предпочели мекия, топъл гумен макет, въпреки че той не удовлетворявал никакви физиологични нужди. При другата "майка" те ходели само когато огладнеят.

Неговият експеримент "Кладенецът на отчаянието" е още по-ужасяващ. За него д-р Харлоу взел съвсем малки маймунки, насилствено отделени от своите майки, и ги поставил в клетки със стоманена решетка съвсем сами, за да изкорени връзката с майката. Те останали така цяла година и когато били пуснати, се оказало, че много от тях проявяват психопатични симптоми. Д-р Харлоу се опитал да ги рехабилитира, но много от тях така и не успели да преминат успешно този процес - те доброволно се изолирали от останалите.  Женските маймунки, които на по-късен етап родили, не приели бебетата си, като някои от тях дори убили малките си.

С експериментите си Харлоу искал да покаже важността на това децата да общуват с близките си, да се чувстват защитени от тях и да получават необходимите грижи, внимание и обич, за да се изградят като здрави личности.

Мая Йорданова
42015 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2017.01.19 | 14:56

1
Е-хти доктора... Като малък трябваше да го отделят от майка му...
те това е изрод

2017.01.19 | 14:56

2
тоя д-р май баща му го е изнасилвал като малък и го е отделял от майка му

Добави коментар

Водещи новини