Не съм оптимист, че стандартите в туризма могат да се върнат. В сегашния масов туризъм у нас няма как да се предлага качествена храна, защото страната ни се утвърждава като евтина дестинация. Това заяви бившият земеделски министър Мирослав Найденов в ефира на Канал 3.
"Най-често се правят компромиси с храната по нашето Черноморие, тя минава и заминава и какво се е случило няма значение. Всяка година има инциденти, но така се утвърждаваме като евтина дестинация. Алкохолът и храната са нискокачествени и евтини. Салатата, че е отишла на супа на другата сутрин - няма какво да причини на туристите, защото това са зеленчуци. Случва се и хапки от месо от предната вечер да станат на супа на другата сутрин. Ние се опитахме да направим някакви стандарти, но те нямаха задължителен характер. Искахме да ги въведем поне за заведенията с детско хранене, но това не се получи. Сега имаме Министерство на туризма, но не виждам разлика. Не съм оптимист, че стандартите могат да се върнат в туризма, освен в бутиковия туризъм, където се предлагат вкусотии. При масовия туризъм - няма как да стане. На масата в повечето хотели няма как да има сирена и кашкавали от мляко. Те са скъпи и едва ли някога ще се предлагат по масовите хотели", каза още ексземеделският министър.
Според Румен Драганов от Института за прогнози и анализи в туризма по морето има 1 500 000 легла. "Очакваме всичко да се напълни в пика на сезона - средата на юли и август. Към 14 септември морето ще бъде празно. Миналата година през страната ни са минали 9,5 млн. чужденци и още толкова българи. Виждаме, че храната не ни е проблем,изхранваме ги. Не сме чели лоши мнения в чуждата преса за храната ни. По морето има заведения, пред който има опашки, а там ви сервират хубава храна. На всеки турист му се падат по 5 стола и има свръхпредлагане", заяви Румен Драганов. По думите му никога храната не ни е била основен проблем преди, сега - тя става такъв заради фалшивите сирена, некачественото месо, отвратителните краставици и домати, вкарвани от Турция.