Синдикатите не приеха и новите предложения за пенсионната реформа

Булфото
share

Синдикатите не приемат предложението на Парламентарната група на ГЕРБ за увеличаване на пенсионната възраст с по 4 месеца в продължение на три години.

Това стана ясно след срещата на ПГ на ГЕРБ с представителите на КТ "Подкрепа" и КНСБ.

Предложението на ПГ на ГЕРБ бе - от първи януари догодина за трета категория труд стажът да се увеличава с по 4 месеца на година, докато достигне от 34 години до 37 години за жените и от 37 години до 40 години за мъжете.

Това, което ще се внесе днес като предложение е – от януари следващата година да започне повишаване на възрастта за пенсиониране плавно по 4 месеца на година за трета категория труд, докато достигне от 60 г. за жените - до 63 г., а от 63 г. за мъжете - до 65 г.

За първа и втора категория труд, също се предвижда плавно покачване на възрастта за пенсиониране, пак от началото на 2012 г. с по 4 месеца на година.

"Предложихме многократно пакет от мерки и така смятаме, че трябва да се подхожда към пенсионната система, Пакет от мерки, които на входа дават допълнителни възможности за повече приходи, гарантират правата на хората и не налагат увеличение на възрастта от 1 януари 2012 г. Това беше нашият подход и продължава да бъде. Вярваме, че в него могат да бъдат намерени маса решения – компромисни в това число, без хората да пострадат", заяви пред журналисти президентът на КНСБ Пламен Димитров, след срещата на лидерите на синдикатите с ръководството на ПГ на ГЕРБ.

"Днес не виждаме в това, което ни се предлага, едно-единствено решение или по-скоро три решения. Не виждаме начин да вместим своето убеждение, че трябва пенсионната система да се развива балансирано с разпределяне на отговорностите, но и споделяне на всички трудности. Не чухме защо 4 пункта от споразумението са нарушени и по тях няма консултации и диалог. На първо място – не стана ясно - защо не е изпълнено все още и продължаваме да питаме – решението от втора точка от споразумението, с което трябваше да се криминализира укриването на неплащането на вноски и то от 1 януари тази година. Не е ясно защо, по такъв вероломен начин, се разви цялата история с пенсионната възраст през последните месеци. Продължаваме да мислим, че отпадането и опитът да отпадне увеличението на всяка година стаж в тежестта на моята лична пенсия, което се съдържа в предложението на депутатите и малко се коментира в обществото, ще накърни много сериозно интересите на хората, на които им предстои пенсиониране. Не виждаме причина тези нарушения на споразумението да бъдат приети и възприети от нас с лекота", каза още синдикалният лидер.

"Решението, което сте чули, е за мен първата истинска социална реформа в България от поне 15 години насам. Тя не само че ще съкрати рязко дефицита в НОИ - до 2014 г. примерно с 500 млн. лв. ще бъде съкратен дефицитът, до 2020 г. на годишна основа с 6 млрд. лв. ще бъде съкратен дефицитът в НОИ, а по този начин тя ще даде възможност най-сетне да имаме активна пенсионна политика извън компенсирането за инфлация, така че вече наистина да се мисли нашите пенсионери, нашите бащи, родители да могат да получават по-високи пенсии от тези, които получават в момента. Без такава истинска социална реформа, не може да се говори за добра пенсионна политика", заяви след срещата финансовият министър Симеон Дянков.

"Спряхме се на първоначално предложения вариант, когато имахме среща с Изпълнителната комисия, с групата на ГЕРБ и с премиера – именно за всички класове – първа, втора и трета категория труд от януари 2012 г. с по 4 месеца всяка година плавно да се увеличава възрастта за пенсиониране, докато стигне до 65 години за мъжете и 63 години за жените. Това ще стане съответно 2019 - 2020 г. По този начин изтегляме предишната реформа, предишното статукво с 10 години напред. Това го налагат всички събития в Европа. Фактът, че както вчера чухте и еврокомисар Оли Рен, който каза: „Това са 10-те дни, в които се определя дали еврото въобще ще го има като система, или не”, тревожната европейска обстановка около нас и решимостта на ГЕРБ и на всички нас да направим тези социални реформи, за да може за в бъдеще да плащаме и на пенсионерите, и на всички останали социални групи в България това, което всички искаме те да получават. Това плавно увеличаване е за всички категории – 1, 2 и 3. За миньорите и за другите хора в първа и втора категория труд това е по-добра мярка за тях, защото от 2014 г. тези категории труд ще получават пенсиите си от частни пенсионни фондове. За да стане тяхната пенсия по-висока, е много изгодно за самите тях да имат допълнителен стаж и допълнително време за работа до края на 2014 г. По този начин значително ще увеличим пенсиите, които всички те ще получават”, каза още министър Дянков.

Водещи новини

Още новини