Прилепите от Деветашката пещера изчезнаха

share

Числеността на прилепите в Деветашката пещера в момента е около 8600 екземпляра при приблизително 35 000 през миналата зима.

Това показват данни, събрани от служители от РИОСВ – Плевен и експерти от Центъра за изследване и защита на прилепите (ЦИЗП) към Националния природонаучен музей.

Проверката е била направена на 16 ноември след сигнали на природозащитни организации и публикации в медиите за възможни проблеми причинени от снимките на филма "Непобедимите" 2, в който участват Арнолд Шварценегер, Силвестър Сталоун, Брус Уилис, Долф Лундгрен и Джейсън Стейтъм.

Въпреки забраната на РИОСВ декорите, изградени в Деветашката пещера за заснемането на лентата, достигали тъмната й част. Там имало постоянно движение на коли, камиони, кранове, работели агрегати, резачки и други машини, което водело до силен шум. Експертите са констатирали постоянно безпокойство на прилепите, които не спели зимния си сън, както било нормално, а били в полуактивно състояние. Заради това те изразходвали повече енергия и намалявали хранителните си запаси.

Освен това присъствието на хора и звуковете довели до преместването на животните по-навътре в пещерата, където било по-студено. Според специалистите в пещерата не са намерени умрели прилепи, защото подземна река ги отнасяла навън.

Водещи новини

Още новини