25 бона глоба за търговци на цигари, които не угасват сами

share

От днес Регионалната дирекция на Комисията за защита на потребителите във Варна започва проверки за предлагането на бавногаснещи цигари.

Те бяха пуснати в продажба по изискване на Европейския съюз. Новите цигари по нищо няма да се различават от предлаганите до сега на пазара. Промяна няма да има и във вкуса им. Разликата ще е само в хартията. Потребителите по нищо няма да могат да се ориентират дали пушат така наречената „RIP цигара”, обясни пред Дарик Илиян Станоев – шеф на КЗП в морската столица.

Спазването на изискванията на стандарта е задължително, както за производители, така и за търговци на тютюневи изделия. Продавачите на дребно нямат законов ангажимент да притежават документ, който да удостоверява безопасността на предлаганите цигари в магазините си, обясни Станоев. Въпреки това той препоръча на продавачите да се снабдят с такъв.

За цигарите от стари партиди, които не отговарят на европейските изисквания, има два варианта – или да се преопаковат или да бъдат унищожени. Вносители, производители и търговци, които бъдат хванати в нарушение от комисията за защита на потребителите, ще отнасят солени глоби. Санкциите са от 1000 до 25 хил лева.

Водещи новини

Още новини