На пазара вече се предлагат задължителните гаснещи цигари

  • 06 октомври 2011 19:34

  • 1802
  • 0
На пазара вече се предлагат задължителните гаснещи цигари
©

В магазините в страната вече могат да бъдат намерени цигари, които отговарят на стандарта "намалена способност на горене", пише "Дневник".

Крайната дата за повсеместното въвеждане на продуктите е 17 ноември според правилата на Европейския съюз. Дотогава задължително три от всеки четири цигари трябва да угасват сами, когато са оставени без надзор.

От "Булгартабак" (производител на "Виктори", "Ева"), "Джапан табако интернешънъл" (производител на "Камел", "Собрание" и "Уинстън") и "Филип Морис" (производител на "Марлборо", "Мурати" и др.) потвърдиха, че вече са започнали да зареждат обектите с цигари, които могат да изгасват сами.

"За улеснение на търговците дори сме отбелязали на лентата за отваряне на цигарите, че те са от гаснещите. Така търговците ще могат да продадат първо стандартните продукти и до 17 ноември да останат на пазара само тези с намалена способност на горене", обясниха от "Филип Морис".

Целта на новия стандарт е тютюневите продукти да станат по-малко пожароопасни, но производителите предупреждават, че това само ще намали риска, но няма да го премахне. Цигарите, които гаснат, оставени без надзор, са със същото съдържание, но са произведени със специална хартия. В нея са вградени зони (пръстени) за загасване на цигарите, които би трябвало да се активират при допир с повърхност.

В България за изпълнението на евростандарта за самогаснещите цигари трябва да следи Комисията за защита на потребителите. От ведомството обясниха, че след 17 ноември традиционните цигари ще се третират като опасни стоки и ще бъдат връщани на производителите за корекция. В органа ще бъде създадена специална организация, подобна на тази, която следи за обезопасените за деца запалки.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1802 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини