От днес продават единствено "самоизгасващи" цигари

  • 17 ноември 2011 07:31

  • 1023
  • 0
От днес продават единствено "самоизгасващи" цигари
©

От 17 ноември 2011 г. всички цигари, продавани в Европейския съюз, ще трябва да са с "намалена способност на горене". Разпоредбата е на Европейската комисия и целта ѝ е да бъде намален броят на пожарите пожарите с фатален край, причинени от неизгасена цигара.

За да изпълнят изискванията на Брюксел, производителите на цигарена хартия внесоха промени в производството си, като прибавиха два пръстена по-плътна хартия на две места по протежение на цигарата. Ако тя бъде оставена без надзор, горящият тютюн ще достигне до един от тези два пръстена и ще угасне от само себе си.

Оставените без надзор запалени цигари са една от най-честите причини за пожарите с фатален край в Европа. Затова и основната цел на новите стандарти е да бъде намален броят на загиналите при пожари, причинени от неизгасени цигари. Според данните на Брюксел чрез стандарта "намалена способност на горене" жертвите могат да са с 40% по-малко.

"Безопасни цигари не съществуват и най-безопасно би било изобщо да не се пуши! Но ако някои все пак предпочитат да пушат, новите стандарти... ще наложат на производителите на тютюневи изделия да произвеждат само цигари с намалена способност за горене, като по този начин ще бъдат създадени предпоставки за защитата на стотици граждани от опасността от възникването на пожари", заяви еврокомисарят по здравеопазването и потребителите Джон Дали.

Последвайте канала на

Novini.bg
1023 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини