Манолова: 1,50 лв. би била разумна цена за еднодневна винетка

share

Чувствам се на мястото си, като човек който има мисия и я осъществява. Нещо, което ми се губеше и след най-блестящите парламентарни дебати. Защото и след най-блестящите дебати не следваше нищо реално за хората. Това каза в предаването "Лице в лице" по БТВ националният омудсман Мая Манолова.

Тя отрече да има политически договорки при избора за зам.-омбудсман на бившия министър на правосъдието Диана Ковачева. По думите на Манолова, номинацията на Ковачева е дошла от гражданските организации и тя е издигната за поста след истинско състезание с още четирима кандидати.

Манолова заяви, че ще продължи да води битката за въвеждането на еднодневни винетки. Въвеждането на увеличението на винетките не е справедливо и аргументите на регионалния министър и на шефа на АПИ не са състоятелни, категорична е тя. Омбудсманът отново подчерта, че би било удачно да бъдат въведени еднодневни винетки. По думите й, по този начин те ще са достъпни за повече хора, а ще има и положителен ефект върху приходите на пътната агенция. Надявам се българските министри да вземат аргументирано и справедливо решение по този проблем, заяви тя.

По думите й, 1,50 лева би била една разумна цена за еднодневна винетка. Тя обясни, че е направила справка и е установила, че разпечатването на една еднодневна винетка би струвало 40 стотинки, като още 10 стотинки биха били нужни за разпространението й. Сега тези, които пътуват инцидентно изобщо не биха си купили винетки. Несправедливо е да дадат 15 лева, ако 5 пъти в годината ще ползват Републиканската пътна мрежа, за да отидат да си купят лекарства, за рецепта или някаква административна услуга, заяви Мая Манолова.

Омбудсманът посочи, че ще атакува в съда и новите учебни програми, тъй като е била сезирана от граждани. Слава Богу, че българите имат национално самосъзнание, и спряха това безобразие с учебниците, коментира Манолова.

Водещи новини

Още новини