Писатели протестират с четене пред МС

share

Български писатели четат  откъси от свои творби пред Министерския съвет в знак на протест. Те недоволстват от липсата на подкрепа от държавата.

Искането им е да бъде приет стандарт за библиотечно-информационно обслужване за обществени и училищни библиотеки в съответствие с международния, както и подновяване на програмата на Министерството на културата за обновяване на библиотечните фондове.

По думите на организаторите около 5 000 библиотеки вече не съществуват, а 50% от общинските библиотеки не са получили никакви средства и не са закупили нито една книга за последните три години. Националната библиотека е закупила само 29 чуждестранни и български книги миналата година със средства, които е получила. Тя вече е на път да прекъсне контактите си с най-големите библиотеки по света, тъй като не може да изпълни задълженията си за обмен, посочват писателите.

Според библиотекарите е желателно държавата да отпусне поне 20 млн. лв. субсидия. Особено тревожно е положението в малките населени места, алармираха те и нарекоха състоянието "геноцид в рамките на 21-ви век по отношение на българската култура и правото на хората да бъдат образовани".

Водещи новини

Още новини