Българите купуват най - малко книги в цяла Европа

  • 08 ноември 2011 18:06

  • 1194
  • 1
Българите купуват най - малко книги в цяла Европа
©

Освен по грамотност сред младите хора България е на последните места в Европа и по брой книги, които се купуват годишно.

В същото време средствата, които държавата отпуска за библиотеките са толкова малко, че на места с години не са купувани нови заглавия.

В другите европейски страни годишно човек си купува средно 12 книги, на българинът му се пада по-малко от една. Библиотеките в останалите държави от стария континент се посещават от 60-70% от населението, а у нас от едва 10.

"Ако след 10 дни спрат влаковете това е национална катастрофа. Ако 10 дни никой не си купува книга това не е проблем. Тук има нещо сбъркано", смята писателят Георги Господинов.

Заради липсата на средства много от библиотеките у нас са се превърнали в складове за книги, някои от години не са взимали нови заглавия. Докато преди време годишно са отделяни по 2 милиона лева за обновяване на библиотечния фонд, сега са предвидени само 500 000 лева, плюс още 600 000 за читалищните библиотеки.

"Аз се страхувам за младите хора, защото младите хора попадат най-активно в зоната на нечетящите. Няма кой да им даде този пример, когато нямате добри библиотеки, добри информационни центрове, където те да се развиват, да ползват информация, да ползват литература", смята проф. Александър Димчев.

Библиотеката в столичното читалище "Светлина" е сред малкото, които успяват да купуват нови книги, информира бТВ. По проект глобални библиотеки, финансиран от фондацията на Бил Гейтс, са се сдобили и с нови компютри, които дават безплатен достъп до интернет за абонатите.

"Читалището има доста дейности, които могат да добавят към тия пари и смятаме, че ще настъпят по-добри времена за библиотеката, както и за самото читалище", заяви Вяра Митева, библиотекар.

За възраждане на библиотеките български писатели, библиотекари и преводачи настояват спешно да се приеме стандарт, съизмерим с международния и да се поднови адекватното финансиране.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1194 1

Коментари 1

Добави коментар
$$$$$$$$$$$

2012.02.11 | 00:24

1
che zakvo da kopuvam knigi po dobre votka i amfetamin i da se pravq na parval po cql den dreme mi za kolturata turqm si q na huq !!!!!!!!!

Добави коментар

Водещи новини