Започва Европейската седмица на доброволчеството в библиотеките

  • 01 ноември 2011 16:03

  • 825
  • 0
Започва Европейската седмица на доброволчеството в библиотеките
©

На 1 ноември започва Европейската седмица на доброволчеството в библиотеките. Това каза Зинаида Златанова – ръководител на Представителството на Европейската комисия в България, пише "Фокус".

„Символично даваме старт именно на тази дата, 1 ноември, Деня на народните будители, защото смятаме, че специално тази наша инициатива в областта на годината на доброволчеството е много подходяща за България”, каза Зинаида Златанова.

През тази седмица около 18 хиляди публикации за Европейския съюз ще бъдат разпространени в националната библиотечна мрежа. През цялата седмица от 1 до 8 ноември, голяма част от библиотеките в страната ще бъдат организирани доброволчески дейности или събития, посветени на самото доброволчество, добави Зинаида Златанова. Ще има лекции и гражданите ще се информират по европейските въпроси, които ги интересуват.

„Всеки може да бъде доброволец, ние сме напълно отворени към всички”, подчерта ръководителят на представителството на Европейската комисия.

В началото на годината се е създал екип от младежи, които имат желание доброволно да се представят пред публика и да дискутират всякакви европейски теми. Наричат се „Младежки екип Европа”. Те също ще бъдат част от тази инициатива.

„Не случайно 2011 г. е обявена за Европейска година на доброволчеството. Така отбелязваме ангажираността на милиони хора в Европа, които работят за своите общности”, добави г-жа Златанова. Партньор в проекта е Българската библиотечно-информационна асоциация. Тя съдейства за разпространяването на 18 хиляди публикации за Европейския съюз. „Това е нашият поздрав към българските граждани по случай Деня на народните будители”, заключи Зинаида Златанова.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
825 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини