180 522 са посетили театър или концерт тази година

share

Част от субсидията за театрите за четвъртото тримесечие ще бъде преизчислена преди края на годината на базата на броя зрители за октомври и ноември, съобщи пресцентърът на Министерството на културата (МК).

Целта е годината да приключи без напрежение и навреме да се изпълнят финансовите ангажименти на държавните културни институти в сценичните изкуства.

След приключване на деветмесечието в МК е направен анализ на резултатите от прилагането на новата система за финансиране - с делегирани бюджети. Като цяло резултатите са положителни.

Културните институти успешно прилагат новия модел на финансиране. Артистите са мотивирани да работят по-активно, по-качествено и, разбира се - срещу по-добро възнаграждение.

Броят на зрителите, посетили театралните и концертните зали през деветте месеца на тази година срещу купен входен билет, е със 180 522, или с близо 20 на сто повече от същия период на миналата година.

Увеличен е и обемът на собствените приходи от продажба на билети. Почти е овладяна тенденцията за поемане на финансово неосигурени задължения, посочват от МК.

Водещи новини

Още новини