Странна миризма на тор се носи над Велико Търново

share

Странна миризма усетиха днес великотърновци. От вчера над старата столица се носи мирис на оборска тор, съобщава Дарик.

Според Регионалната екоинспекция във Велико Търново не е известен източникът на нобичайния мирис. От миналата седмица във ведомството са подавани множество сигнали за неприятни миризми на оборска тор, както в центъра на града, така и в някои от кварталите на града.

В официално становище на РИОСВ се казва, че земеделските производители са в кампания по прибиране на реколтата и при освобождаване на земеделските земи се извършват агротехнически мероприятия като оран и съпътстващо наторяване с органични торове, което е вероятната причина за периодично появяващите се миризми. От екоинспекцията уверяват, че ще извършат проверка по случая.

От Областната дирекция по безопасност на храните уточняват, че към момента институцията е издала разрешително за подобна обработка на почвите само за землище в района на град Павликени. Той обаче се намира на повече от 40 км. разстояние от Велико Търново. Предстои проверка дали земеделски производители край Велико Търново извършват наторяване с оборска тор и ако е така, те ще бъдат санкционирани, защото не са уведомили компетентните органи.

Водещи новини

Още новини