Украински моряци бедстват на кораб във Варна

share

14 украински моряци бедстват на борда на кораба "Ейшън дрийм", който се намира във Варна. Те не са получавали заплати от четири месеца, а от утре ще останат и без храна. Корабът е във варненското пристанище за ремонт.

Трима от моряците от една година са на борда на "Ейшън дрийм" без да имат смяна. Корабособственикът е от Гърция, но не иска да комуникира с Българската морска администрация. Не е ясно и какво ще се случи с кораба, ако бъде изоставен в пристанище Варна.

"Бяхме извършили проверка. Установи се наистина, че заплатите не са заплащани добре. Паралелно с това пристигна в Администрацията обезпечителна заповед от Окръжния съд за задържане на кораба, заради това, че има неплатени разходи по извършване на ремонта в кораборемонтни заводи тук при нас. Отделно по наша линия във връзка със заплатите, паралелно с това кораба беше изоставен от агентите си. Корабособственикът при проверка се оказва, че е регистриран в Китай, има обаче представителство в Гърция. Кой стои зад тази компания, от коя националност може само да се предполага", обясни капитан Валентин Енчев директор на морската администрация във Варна.

Със случая е ангажирана ITF, както и украинският дипломат Ирина Дмитренко, бивш генерален консул на Украйна във Варна.

Водещи новини

Още новини