12 лв. за кубик дърва в Кюстендилско

share

Общо 1 171 заявления за добиване на дърва по 12 лева кубика /с ДДС/ одобри общината в Кюстендил, съобщи шефката на дирекцията по земеделие Аделина Йовева.

Очаква се в списъка да попаднат още кандидати. Условието е да декралираш, че не си добивал в собствена гора, че не притежаваш такава и нямаш друга възможност да си осигуриш дърва за зимата.

Според кметове по селата е валидно и ограничението да си с постоянен адрес - т.е. пришълците, които от десетелетия живеят по паланките, но адресно още се водят извън общината, няма да вземат евтини цепеници. Освен таксата от 12 лв. се плащат и 1,50 лв. за издаден превозен билет при изкарване на дървата от масивите и още 1,50 лв. за издаване на удостоверение за право на добив. Правоимащите могат да купят до 7 кубика. Общината има право да отреже в собствените си гори до 10 000 куб. метра широколистни дървета и борове, уточни Йовева.

Евтините дърва са доста коментирани из района, пише "Труд". Очевидна е разликата с пазарните цени - в "Топливо" пале от 0,6 куб. м. е 50 лева, при частните доставчици напецепените са по 60-65 лева за 0,9 куб.м.

Водещи новини

Още новини