55 диви кози населяват високите части на Витоша

share

Петдесет и пет диви кози населяват в момента високите части на Витоша, съобщават от Изпълнителната агенция по горите /ИАГ/. От агенцията информират също, че програмата за възстановяване на Балканската дива коза на територията природния парк "Витоша" към ИАГ е завършила.

Общо 25 от дивите кози се намират в адаптационно ограждение, останалите 30 са на свобода. Когато програмата за възстановяване и опазване на Балканската дива коза започна през 2004 г., на територията на парка са докарани над 60 кози от Родопите и Пирин.

Целта е възраждането на този животински вид, който е бил характерен за територията на Витоша. Последният екземпляр е бил убит от ловци през 20-те години на миналия век. Програмата е част от проекта "Изпълнение на приоритетни дейности от Плана за управление на Природен парк "Витоша", започнал през януари 2012 година.

За 36 месеца са извършени дейности, свързани с опазване и възстановяване на три групи животни /бозайници, безгръбначни и риби/, подобряване на качествата на техните популации и експониране на забележителни дървесни видове с цел опазване на генофонда.

Водещи новини

Още новини