Уведомили МОСВ за 10 случая на конфискувани животни тази година

Булфото
share

През 2014 г. Министерство на околната среда и водите е уведомено за 10 случая на заловени или конфискувани в страната екземпляри от животински видове, заради незаконно отглеждане или незаконна търговия.

Това коментираха пред БТА експерти от МОСВ.

Задържането и конфискацията им е от различни институции - митници, РИОСВ или гранична полиция.

Сред задържаните и конфискувани животни са 3 броя Зелена морска котка (Chlorocebus aethiops), 1 брой капуцин (Cebus sp.), 599 броя Червенобузи костенурки (Trachemys scripta elegans), 3 броя шипоопашати костенурки (Testudo hermanni), 31 броя варовикови скелети на корали (Scleractinia sp.), 3 броя бивни от слон, 30 папагала жако (Psittacus erithacus), 5 броя обикновена мармозетка (Callithrix jacchus) и 1 брой Мантиест павиан (Papio hamadrias), 2 броя бернардови розели.

Има и случаи на конфискувани незаконни екземпляри, задържани в други страни от ЕС и в трети страни, пренасяни от българи. Данните не са точна статистика, защото контролната дейност по видовете животни се осъществява освен от РИОСВ и от Граничните митнически бюра. За много от случаите министерството се уведомява на етап крайно разпореждане с екземплярите по чл. 106 от Закона за биологично разнообразие, т.е. след тяхната конфискация, отбелязаха от МОСВ.

Наложените санкции на нарушителите по случаи от 2012 г. до 2014 г. включително са общо 15 647 лева. Съществуват и случаи, по които процедурата е едва започнала или не е приключила, каквито са и повечето от случаите през 2014 г., заради което няма пълна информация за размера на наложените санкции, посочиха от ведомството.

Преди празниците в Интернет дори се предлагат и малки гепардчета. Папагалът жако най-често се търгува незаконно, но представлява опасност за здравето на хората.

Водещи новини

Още новини