Караджова: Решението за строежа на Иракли е публикувано още през 2011 г. (видео)

  • 14 януари 2013 12:08

  • 2922
  • 1
Караджова: Решението за строежа на Иракли е публикувано още през 2011 г. (видео)
© Булфото

Решението, срещу което ще се протестира, е обявено и публикувано в сайта на МОСВ още през август 2011 година. В местността Кладери, община Несебър, е предвидено изграждане на ваканционно селище. Процедурата е започнала още през 2009 г., съобразно Закона за околната среда и биологичното разнообразие.Атаките към нашите служби започват в събота, а до ден днешен не е настъпило възражение от нито един гражданин или неправителствена организация.

За да има протест срещу застрояването на Иракли, то протестиращите трябва да уведомят, да обявят срещу какво протестират. Това заяви на пресконференция днес министърът на околната среда и водите Нона КараджоваНона Караджова Нона Караджова е министър на околната среда и водите в правителството на Бойко, след като гражданската група "Да спасим Иракли" организира от 18:30 ч. днес пред Народното събрание протест срещу започналото изграждане на ваканционно селище в района.

"В защитената зона Калиакра включих забрана за каквото и да е строителство, още през август 2009 година. Обявих защитена зона Емине, в която включих забрана за всякакво строителство в землищата на Обзор и на село Емине. Забраната е валидна до влизане в сила на новия устройствен план на община Несебър.В над 1000 територии съм забранила строителството, аз лично", заяви Караджова.

По думите й всички екологични оценки на много общини по морето са били върнати от нея за преразглеждане, защото те са предвиждали застрояване. "Издадох забрана за строителство от устието на река Камчия до Емине. Упреците на природозащитниците са, че тази зона не се третира като защитена. Министърът увери, че ще уважи всички предложения, които са предложени за защита на зоната Камчийски пясъци.

Според министър Караджова е странен протестът толкова време след общественото обсъждане. Територията, на която е разрешено изграждането на ваканционния комплекс в Иракли, е била урбанизирана. Министърът обясни, че в част от имотите има съществуващи постройки - бивш пионерски лагер и почивна станция. Независимо от това директорът на регионалната екоинспекция в Бургас е изискал да се изготви пълен доклад по оценка на въздействието върху околната среда и оценка за съвместимостта на инвестиционното намерение със зоните от Натура 2000.

Директорът на РИОСВ-Бургас е основал решението си за застряване на дюните в Несебър на решения от предишния директор, заяви министърът на околната среда и водите. В решението, което е имал настоящият директор на РИОСВ - Бургас за строежа в Несебър, никъде не фигурира думата „дюни”. Земите там фигурират като горски фонд, каза тя. „Директорът на РИОСВ не е разследващ орган, за да разследва скиците”, каза Караждова.

През декември 2012 г. е внесена преписка за промяна на инвестиционното предложение за строеж в спорните територии в Несебър, което е многократно по-малко от обявеното по-рано, обясни Караджова. Плътността на застрояване е намалена от 50% на 34%, височината на сградите - от 15 м на 7 м, а легловата база от 12 000, на 1800, каза още тя.

Нона КараджоваНона Караджова Нона Караджова е министър на околната среда и водите в правителството на Бойко посочи, че по преписката за строителството в Несебър нито веднъж не е имало съмнение. Тя подчерта, че при подписването на решението за строеж от страна на настоящия директор на РИОСВ-Бургас, той се е опирал на решенията на предишния директор. Цялата преписка е дадена на прокуратурата, каза още Караджова.

В рамките на няколко месеца ще бъде издадена заповед за обявяване на защитена зона Камчийски пясъци, която ще бъде аргументирана с резултати от проучвания на учени от БАН и неправителствени органзиации, каза министър Караджова. „Камчийски пясъци е само една малка част от много голяма защитена зона. За да издам заповедта, трябва да имаме информация за цялата зона, а не само за Камчийски пясъци. Ще спазя напълно всички предложения, които направи екипът и по отношение на тази защитена зона”, каза Караджова.

„През 2006 г., 2007 г., 2008 г. в резултат на редица юридически и други хватки е отменен статутът през 2008 г. на защитена местност Камчийски пясъци, която е освен това и защитена зона по „Натура 2000”.

За да не се допусне строителството на вече урбанизираната територия към август 2009 г., когато поех министерството, направени са заменки, урбанизирана е територията, минали са екологични оценки през 2008 г. и на практика е с одобрен ПУП”, каза още Караджова. Тя припомни, че благодарение на нея, е забранено строителството в тази територия през август 2009 г.

Последвайте канала на

2922 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2013.01.14 | 17:49

1
Какво ми дреме кога е публикувано в някакъв селски вестник? Няма да правите Люлин от Иракли, нещастници!

Добави коментар

Свързани видеа

Свързани галерии

Водещи новини