БАБХ започва проверки в заведенията

share

Според новите европейски изисквания за етикетиране на храните всяко заведение за хранене трябва да предоставя на клиентите си информация за алергените, които се съдържат в предлагания асортимент.

Производителите ще имат два месеца гратисен период, за да изпълнят изискванията. В този период инспекторите на Агенцията по храните ще правят масирани проверки, но няма да глобяват.

Всички ресторанти вече са длъжни да намерят подходящ начин да информират клиентите си, ако предлаганата храна съдържа алергени, предупреди директорът на Агенцията по храните Пламен Моллов.

"Или трябва да е записано в менюто, или, при ваше поискване, сервитьорът или съответно компетентно лице от заведението да ви информира изчерпателно това, което съдържа пицата", заяви той.

Проверка в пицария на популярна верига, на която присъства и репортер на БНР, показа, че вече са изработени специални менюта с изчерпателна информация за алергените. Сервитьорите заявиха, че са обучени. Управителят на иначе изрядното заведение обаче заяви, че към момента самите клиенти не знаят за новата наредба и не проявяват интерес към алергените в храната си.

Водещи новини

Още новини