Започват проверки за новите етикети на храните

  • 13 декември 2014 12:44

  • 1774
  • 0
Започват проверки за новите етикети на храните
©

От днес влизат в сила нови правила за етикетите по хранителните продукти. Вече е задължително информацията по тях да бъде по-четлива. Част от другите изисквания са да се отличават съставките, които причиняват алергии и да се превеждат Е-тата на разбираем за потребителите език.

„Имам големи затруднения с дребните шрифтове, които са трудни за четене за хора със зрителни проблеми и второ те не дават пълна информация за продукта, който се купува”, споделя Иван Видев.

Няма да можем обаче веднага да видим новите етикетите по продуктите. Първо тези, които са налични със стари, трябва да бъдат изкупени, информира Нова телевизия.

Преди да стигнат до продуктите, етикетите минават през проверка от специалисти. От Агенцията по храните са категорични, че ще има строг контрол.

„Ако примерно е скрита информация или има заблуждаваща информация, това изисква по-сериозни санкции”, заяви Пламен Моллов - директор на "Българска агенция по безопасност по храните".

Производителите обаче искат малко време, за да свикнат с новите правила. Проверките по магазините започват още от днес. Първоначално нарушителите няма да бъдат глобявани, а само предупреждавани.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1774 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини