1 700 семейства от света искат да осиновят българче

share

1700 семейства от различни краища на света чакат за осиновяване на български деца. Това стана ясно вчера по време на откриването на Информационна кампания за международни осиновявания, родителски права и закрила на детето в Министерството на правосъдието.

"Най-много чакащи семейства има от Италия, Франция, САЩ, Германия и Холандия. Осиновеното дете има право да влезе и пребивава дългосрочно в държавата, където са родителите, и да се ползва от всички права за закрила там", обясни Милена Първанова, шеф на дирекция "Международна правна закрила на детето и международни осиновявания", цитирана от "24 часа".

Кандидатите да станат родители трябва да подадат молба в социалните служби, да преминат през социално-психологическо проучване и обучение.

"Процедурите са тежки и дълги. Понякога минават не само месеци, но и години. Препоръката ни е националните и международните комисии да разрешават осиновяване, но след като има по-дълги лични контакти на детето с бъдещите родители", коментира адвокат Пламен Борисов на срещата.

На събитието стана ясно, че холандски гражданин и неговата българска съпруга са пратили писмо до различни институции с шест препоръки как процедурата да се улесни, а бъдещите родители да имат по-голяма възможност за контакт.

По време на кампанията ще бъдат подпомогнати семейства, които имат конфликт при разделяне на родителските права, както и майки и бащи в спорове за деца без решение на съда.

От началото на годината до 30 ноември у нас има подадени 40 молби за малчугани, които са отвлечени от единия родител без съгласието на другия. Те са често от смесени бракове или от майка и бащи, които живеят разделени - в България и в чужбина. От 2008 г. насам случаите са общо 246, сочат данни на министерството.

Водещи новини

Още новини