За половин година са осиновени 342 деца

  • 24 септември 2012 10:18

  • 1867
  • 0
За половин година са осиновени 342 деца
©

От началото на годината до 30 юни са осиновени 342 деца.  За същия период (януари - юни) през 2011 г. са осиновени 494 деца.

Осиновените през 2011 г. деца са 952, а през 2010 г. - 950 деца. Това съобщиха за БТА експерти от Агенцията за социално подпомагане. През 2011 г. от български граждани са осиновени 91 деца с увреждания, информираха от АСП. Агенцията не разполага с официална статистика деца в коя възрастова група най-често се осиновяват, но наблюденията показват, че кандидат-осиновителите заявяват желание да осиновяват деца в по-ниска възраст, съобщиха от АСП,

Международните осиновявания у нас стават все повече, каза Милена Първанова - директор на дирекция “Международни осиновявания” към МП. Ако през 2009 година приемните семейства в чужбина за деца от България за били 112, то през 2010 вече са близо четиристотин. Миналата година министърът на правосъдието е дал 287 съгласия за осиновявания, като в една процедура са били включени няколко деца. Така осиновените са 330. В края на 2011 година във всички 31 домове в страната е имало 3 800 деца, от които момчетата са повече. Една трета са бебета, отчете Първанова. Едва 2% са сираци, допълни тя. През последните три години най-много деца са осиновени в Италия - средно по сто на година. На следващо място се нареждат приемните семейства в САЩ, Канада, Франция, Германия и Швеция. Всяка процедура трае от няколко месеца до 3-4 години. Определящи са характеристиките на детето, което приемното семейство иска да осинови, уточнява експертът. За разлика от сънародниците ни, осиновителите от чужбина възприемат като празник осиновяването, коментира Първанова. Осиновяването е нещо, което не трябва да се крие, смята експертът.

Осиновяването се извършва по реда на Семейния кодекс. С реформата в областта на закрила на детето акцентът в процедурата по осиновяване се измести от "избор на дете за семейството" в избор на "подходящо семейство за детето", коментираха от ведомството. Целта на новия модел е да гарантира правата и интересите на децата, на които предстои да бъдат осиновени, обясниха експертите. С промените в новия СК (в сила от 1 октомври 2009 г.) се премахна сложната и дълга съдебна процедура за вписване в регистъра на децата, които могат да бъдат осиновени при условията на пълно осиновяване.

В Наредба номер РД-07-7/ 5 октомври 2010 г. за условията и реда за водене и съхраняване на регистрите за пълно осиновяване се създаде нов раздел - Специални мерки за осиновяване на дете със здравословен проблем, специални нужди или на възраст над седем години.

Съгласно нормативната уредба всеки кандидат-осиновител получава информация и консултация за осиновителната процедура в съответната дирекция "Социално подпомагане" (ДСП) по постоянен адрес. В срок до три месеца от подаване на заявлението от лицата, заявили желание да бъдат одобрени като кандидат-осиновители, ДСП извършва задълбочено социално проучване за годността им да осиновят дете. Служителите от отдел "Закрила на детето" насочват лицата към подходяща социална услуга за деца и семейства, за да преминат задължителен обучителен курс.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1867 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини