Лед събори 70 стълба на ЧЕЗ

share

Лед събори 70 стълба от електропроводите, захранващи селищата в Северозападна България, много проводници са скъсани и до момента са подменени над 60 000 метра от тях.

Това съобщиха от пресцентъра на "ЧЕЗ България".

Екипи на компанията отстраняват повредите, но условията предизвикват нови аварии и овладяването на ситуацията е изключително трудно. Аварии в съоръжения и на Държавния електроенергиен системен оператор допълнително затрудняват възстановителния процес, се посочва в съобщението.

"160 служители работят непрестанно в момента, като са командировани екипи от всички области. Голяма част от съоръженията ни са сковани в 10-сантиметров лед. С цел по-бързо възстановяване на електрозахранването се принудихме да изградим изцяло нова временна мрежа, която да осигури ток за част от клиентите в община Белоградчик. В противен случай процесът щеше да продължи много по-дълго. За съжаление започна да вали сняг, който се натрупва върху образувания лед и натежава още повече, което прави нещата непредвидими. Единственото, което можем да гарантираме, е, че ще работим без прекъсване", заяви Виктор Станчев, директор "Експлоатация и поддържане в "ЧЕЗ Разпределение България".

Обилният снеговалеж, започнал през нощта, е предизвикал нови аварийни изключвания и екипи на ЧЕЗ са работили днес в областите Видин, Монтана и Враца.

Водещи новини

Още новини