Ядем под 10 грама пълнозърнест хляб на ден

share

Между 6 и 10 грама пълнозърнест хляб дневно се пада на всеки българин, а общо насъщният, който консумираме е средно около 150 г. В същото време дялът на полезните филии трябва да бъде поне 50 на сто от дневния ни прием. Това съобщи  доц. Веселка Дулевска вчера по време на кръгла маса организирана от Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите, пише "Монитор".

Въпреки неблагоприятната статистика, представители на фирмите от бранша коментираха, че производството на хляб започва да се съживява и все повече се търсят продукти обогатени фибри и полезни съставки. Не случайно на пазара се появяват самуни с оризово брашно, а една от последните новости е хляб с джинджифил, ленено семе и зеленчуци, които бяха представени на изложение в столицата.

Хлябът е част от здравословната диета дори на българските състезателки по художествена гимнастика, сподели световната шампионка Мария Петрова, която взе участие в дискусията на тема „Хлябът – храна на боговете и на хората от 21 век. Зърнените храни доставят основната част от енергията за деня – около 55-65%, тяхната енергийна стойност обаче е сравнително ниска, ако не им се добавят мазнини. Като абсолютно погрешно определиха експертите по хранене разпространеното мнение, че хлябът трябва да се избягва, тъй като консумацията му води до свръхтегло и затлъстяване.

Водещи новини

Още новини