Хляб на ишлеме

  • 31 юли 2013 06:08

  • 2275
  • 0
Хляб на ишлеме
©

Хлябът на ишлеме отново е на мода по родните села и малки градчета. Хората в провинцията си осигуряват топли самуни през цялата година, като предават на местните пекарни част от рентата си за земята, която са дали в кооперации или на арендатори, съобщава в. „Монитор”.

Схемата, по която се прави сделката „жито срещу хляб”, е различна, на места собствениците на земи получават и трици, но в повечето случаи се радват само на топлите питки, защото отдавна нямат животни, които да изхранват.

"Хлябът на ишлеме си има своето място, по този начин се помага на кооператорите и се гарантират доходите на кооперациите”, каза Марияна Кукушева, председател на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България.

За да получат купони за хляб, хората казват в кооперациите житото от колко декара да се закара в местната фурна. За тях те съответно не получават рента. Обикновено в провинцията се разделят с доходите от един – два декара в зависимост от големината на семейството, за да си гарантират спокойната зима.

При среден добив 540 кила пшеница от декар много от фурните в страната дават по 756 купона за хлебчета по 500 г. При получаване на самуните се плащат по 35 ст. Простата сметка показва, че килограм хляб е 70 ст., което на пръв поглед не е особено изгодно. Хората обаче са много доволни от сделката, защото по този начин си гарантират по две хлебчета всеки ден от годината и са сигурни, че са осигурили насъщния си въпреки кризата. Някой от пекарните доставят успешно хляб с купони и на гражданите от по-големите градове, като го доставят в обекти, ангажирани с продажбата.

По селата в Пазарджишко, Ямболско и Пловдивско също не е забравена натуралната размяна която е добре позната форма за оцеляване при криза. Оферти за бартер има налепени по вратите на селските бакалии и кръчми. Там схемата е още по-лесна – за 200 кг жито се дават по сто хляба. Две хлебопекарни се надпреварват за купувачи в пазарджишкото село Черногорово. По този начин работи фурната в Лесичово, което се слави не само с хубавите си вина, но и с богатата си реколта от жито, зеленчуци и плодове. Малко асеновградско предприятие също използва схемата и не се притеснява да разкарва хляба по селата.

Така успяват да оцелеят доста малки хлебарни и в други райони на страната.

Практиката да се прави хляб на ишлеме е доста стара, така се помага на хората с много ниски доходи, които имат земи, да си гарантират насъщния. Очаква се през тази година да намалее размерът на рентите, които се изплащат за декар. Арендаторите вече сигнализираха, че ще дадат по-малко пари на собствениците, понеже реколтата е рекордно висока, но това доведе до спад в изкупните цени на зърното.

Последвайте канала на

Десислава Станева
2275 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини