Хлябът е натурален

  • 10 април 2013 09:00

  • 1124
  • 0
Хлябът е натурален
©

Хлябът е единственият хранителен продукт, произведен изцяло от родни суровини, пише "Преса".

Той се прави от брашно, мая, сол и вода. Няма стабилизатори, оцветители, консерванти и емулгатори, каза Марияна Кукушева, председател на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България. Тя уточни, че българските сладкарски изделия са строго контролирани от Агенцията по храните и по тази причина са много качествени.

Не стоят така нещата с вносните, които често разполагат с бюджет за реклама колкото лекарствата. Кукушева предупреди внимателно да се чете съдържанието на тези продукти въпреки красивите им опаковки. Често обаче не е спазена наредбата за шрифта и дори силно око не може да види надписите.

По-атрактивно са изписани калориите, но калорийната таблица е пожелателна и не се отнася толкова до здравето на човека. Откакто борим калориите, има бум на анорексия и булимия, твърди Кукушева. Тя уточни, че българските сладкарски изделия са едва 10% от пазара, останалото се води общностна доставка. Но много от стоките идват от трети страни, защото големите европейски гиганти произвеждат в различни краища на света. Химическите подсладители са 10 пъти по-евтини от захарта. Те играят роля и на стабилизатори, увеличават срока на годност. Ако някой реши да направи вино или ракия с подсладител, няма да стане, защото той спира ферментацията.

Последвайте канала на

1124 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини