#ДАНСwithme "празнува" в центъра на София (обновена+снимки)

Булфото
share

Една година след началото на протестите срещу назначаването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС - #ДАНСwithme - прерастнали по-късно в антиправителствени протести, хиляди недоволни от управлението на кабинета решиха символично да отпразнуват "празника си" с поредната антиправителствена проява.

Това, което може да се отбележи като отчетлива разлика година по-късно, са множеството партийни знамена, които се появиха сред хората. При спонтанния протест 2013-та партийните пристрастия бяха загърбени в името на общата кауза. Сега може да се забележат агитационни знамена на ГЕРБ, Реформаторски блок, БЗНС, РЗС, отбелязва "Булфото".

Сред плакатите бяха "Орешарски, ако обичаш своя народ, подай си оставката! Ако народът те обича пак ще те избере!" Част от протестиращите пееха "Кой поръча Пеевски?".

Иначе демонстрантите, отново "въоръжени" със свирки и вувузели, блокираха движението при Министерски съвет и Президентството, скандирайки "Оставка" и "Червени боклуци".

На жълтите павета се появиха и самопровъзгласилите се за "Ранобудни студенти", които изпяха зимния си хит "Пацо в Дупница, ша-ля-ля-ля...", съобщава "Бинюз"

Протестиращите са подготвили еднопосочен билет за премиера Пламен Орешарски до Марс, придружен с негови карикатури.

Демонстрантите се поздравяха за успеха на протеста им, а именно - предстоящите предсрочни избори. Очаква се по-късно те да отидат пред празната сграда на парламента.

Именно поради тази причина, цялото трасе от Министерски съвет до СУ "Свети Климент Охридски" бе осеяно с полицаи.

По-късно към демонстрантите се присъединиха представители на БЗНС и Реформаторския блок.

На паветата бяха Радан Кънев, Найден Зеленогорски, Корман Исмаилов, Божидар Лукарски, Прошко Прошков, които идваха най-редовно и преди, макар протестиращите да твърдяха, че не искат действията им да се политизират.

Малко след 19 часа множеството стигна и до пл. „Народно събрание“. Там, освен металните заграждения, имаше стотици полицаи, струпани от всички страни на сградата. В очакване да се включат бяха и десетина коли на жандармерията.

Протестиращите замериха фасадата на НС с домати и яйца. Към бялата сграда полетяха и няколко бомбички. След това част от тях започнаха да ритат менталните огради. Когато полицаите се опитаха да ги спрат, протестърите стовариха гнева си върху тях с викове: "Пазите престъпници".

Някои от демонстрантите бяха с шалове на лицата.

След демонстрацията на площада пред Народното събрание, те се отправиха към Орлов мост и като миналата година го блокираха. Движението бе спряно и по бул. "Цар Освободител".

Протестиращите призоваха хората да се съберат пред президентството във вторник, на заседанието на КСНС.

До момента протестът преминава спокойно, без инциденти. Има обаче засилено полицейско присъствие.

Варна, Пловдив и Бургас също се включиха в протестите. В други градове пък, макар и обявени по-рано, протестите не се състояха.

Галерия от снимки вижте ТУК

Водещи новини

Още новини